Jailbreak en rooten: de voor- en nadelen

Jailbreak en rooten: de voor- en nadelen

Simyo legt uit wat de jailbreaken en rooten is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. De afgelopen jaren is het een veelbesproken onderwerp: jailbreaken. En kende je de variant van Android al: rooten? Door velen wordt het omschreven als ‘iets waarmee je meer uit je telefoon haalt.’ Door je telefoon te jailbreaken of te rooten, kun je bepaalde instellingen aanpassen zodat je telefoon precies naar wens is. Bij jailbreaken kun je denken aan een iPad of een iPhone. Met special software kan een gejailbreakte telefoon niet alleen door Apple goedgekeurde apps downloaden maar ook de niet-goedgekeurde apps in de appstore – Cydia – voor gejailbreakte apparaten. Naast alternatieve versies van je apps kan je ook tweaks en thema’s installeren om het gebruik van de bestaande functies op je telefoon makkelijker en leuker te maken.

Jailbreaken

Wat jailbreaken voor Apple is, is rooting voor Android. Door je Android-telefoon te “rooten” verkrijg je alle rechten en daarmee ben je eigen baas over je telefoon. Dat betekent dat je niet alleen meer apps kunt downloaden, maar ook dat je bepaalde fabrieks geïnstalleerde functies op je telefoon kunt verwijderen. Zo kan je adblockers dowloaden om zo reclame te vermijden en kan je de snelheid van de processor verhogen. Ook kan je back-ups maken, je batterij kalibreren en verwijderde foto’s en video’s herstellen.

Een van de grootste nadelen van zowel jailbreaken als rooten is het vervallen van je garantie op je apparaat. Daarnaast betekent het ook dat je telefoon kwetsbaarder is voor virussen, trager kan worden en dat de spellingscorrectie niet meer werkt. Het is ook weleens voorgekomen dat telefoons bij het rooten in zogenaamde bricks veranderden: oftewel een telefoon met een zwart scherm, waar je niets meer mee kunt doen. Kortom: Wie zijn telefoon gebruikt voor werk, afspraken, internetbankieren en andere belangrijke zaken kan maar beter voorzichtig zijn met het installeren van jailbreak- en root software.

Voor meer voor- en nadelen ga naar het Simyo blog

Lost Password