‘Meer data verbruikt door 4G’
Nederland verbruikt fors meer data door de komst van het 4G-netwerk. Dat blijkt uit cijfers van telecomprovider Vodafone. Het bedrijf ziet een toename van bijna 80 procent.

Landelijke dekking
Het 4G-netwerk van Vodafone heeft inmiddels bijna landelijke dekking. Ongeveer 1,3 miljoen consumenten hebben het juiste toestel en abonnement om gebruik te maken van het 4G-netwerk. Sinds de uitrol van het netwerk gebruikten Vodafone-klanten ongeveer 80 procent meer data. Het 4G+-netwerk is beschikbaar in 110 gemeenten.

Gebruikers van Vodafone verbruiken allemaal bij elkaar meer dan 2000 terabyte per maand. Dat is ongeveer 394 MB per klant. Het dataverbruik groeit wel minder hard; eerder dit jaar steeg het dataverkeer nog met 16 procent.

Sneller internetten
Lars Braamhaar van MobielAbonnement.nl kan de stijging verklaren: “Op het 4G-netwerk is het mogelijk in hoge kwaliteit filmpjes of zelfs complete uitzendingen terug te kijken, zonder lang te moeten wachten.”

Volgens Braamhaar verdubbelt het verbruik zelfs: “In een rapport van Vodafone staat dat consumenten die 4G gebruiken, zelfs twee keer zoveel data verbruiken als consumenten die gebruikmaken van het 3G-netwerk.”

Snelste netwerk
Het snelste 4G-netwerk in Nederland is in handen van T-Mobile, blijkt uit onderzoek via de Ookla Speedtest. Daarmee kunnen consumenten zelf de snelheid van hun internet meten. Uit 84.000 tests blijkt dat de gemiddelde snelheid van T-Mobile ongeveer 37,4 Mbps is. Vodafone staat op de tweedeplaats met 26,3 Mbps en KPN sluit de top 3 af met 21 Mbps.

T-Mobile heeft daarentegen wel een kleiner dekkingsgebied dan de andere providers. Vodafone en KPN bieden een bijna landelijke dekking aan. Zij kiezen bewust voor een andere strategie.

Dataverbruik bijhouden
Braamhaar van MobielAbonnement.nl raadt consumenten aan gebruik te maken van data-apps: “Met deze apps kunnen consumenten hun verbruik direct bijhouden. Op die manier overschrijden ze nooit de datalimiet van hun mobiele abonnement, waardoor de kans te moeten bijbetalen kleiner wordt.” Applicaties die het dataverbruik kunnen bijhouden zijn onder andere ZDBox, Onavo, Dataman en Data Usage.

 

Lost Password