Akkoord over tarieven bellen naar EU-landen

Akkoord over tarieven bellen naar EU-landen

Vanaf 15 mei 2019 kost het bellen vanuit Nederland naar andere EU-landen niet meer dan 23 cent per minuut. Al in 2018 was hier een akkoord over bereikt binnen de Europese Commissie en sinds halverwege afgelopen maand is dit vastgesteld. Dit heeft meerdere voordelen. Onder meer dat er niet te hoge prijzen in rekening gebracht kunnen worden voor de telefoongesprekken. Voorheen was er namelijk geen sprake van een maximaal tarief. Dat is nu veranderd. Daarmee wordt er ook meteen een einde gemaakt aan de grote prijsverschillen. De tarieven die aanbieders in rekening brachten verschilden tot voor kort behoorlijk van elkaar.

Afgesproken tarieven

Mogelijk dat je zelf niet op de hoogte was van de hoge tarieven en de prijsverschillen. Het lijkt enigszins ook op herhaling van een aantal jaren terug. De afspraken in 2017 hadden betrekking op bellen vanuit het buitenland en de roaming. Nu gaat het dus over bellen vanuit Nederland naar het buitenland. Kijk uit dat je die twee niet door elkaar haalt. Mocht je regelmatig naar het buitenland bellen, dan kan het zijn dat de telefoonkosten wel al bij je zijn opgevallen. Telecomproviders kunnen wel zelf hun eigen tarieven bepalen, maar voor sms en bellen geldt dus een maximaal tarief. Voor bellen is een maximaal tarief vastgesteld van € 0,23 per minuut en voor sms € 0,07 per berichtje.

De tarieven van de aanbieders

Welke tarieven de telecomproviders in rekening brengen, dat is te zien op de websites van de betreffende aanbieders. Je kan hiervoor dus naar de website gaan van jouw providers of naar de vergelijkingswebsite als bellen.com. Op Bellen.com kan je het land van bestemming invullen waarnaar je gaat bellen en vervolgens verschijnt een hele lijst met providers. In deze tabel staat het pakket en daarachter vier verschillende tarieven: basis starttarief, vast per minuut, mobiel per minuut en sms per bericht. Een ander voordeel is ook dat de landcode staat vermeld. Erg handig wanneer je deze niet meer weet.

Vanuit het buitenland

We gaan nog even terug naar 2017. Voor die tijd betaalde je extra kosten voor je dataverbruik en waren de tarieven voor bellen naar Nederland ook hoger. Na juni 2017 betaalde je niet meer extra voor het dataverbruik, met als gevolg dat we de roaming aan konden laten staan. Voordeel was dat we in de hele EU zorgeloos op het internet konden via data-roaming en we niet thuis een hoge rekening kregen. Wel geldt deze regeling voor de korte verblijven in het buitenland. Mocht je langer dan vier maanden in een ander EU-land zijn, dan moet je daarvoor wel gepaste maatregelen nemen.

Gevolgen EU-lidstaten en aanbieders

Maar vanaf nu is het tarief voor bellen vanuit Nederland naar andere EU-landen ook vastgelegd. Deze afspraak geldt voor 28 EU lidstaten. Voor de consument is deze regeling zeer voordeling, want het voorkomt de onvoorziene hoge kosten die we voorheen konden verwachten. Alleen is het voor de aanbieders minder voordelig. Die hebben minder vrijheid in het vaststellen van de tarieven. Dit zal gevolgen hebben voor de winst van de telecombedrijven, wat lager zal zijn als ze hun tarieven moeten verlagen naar aanleiding van deze afspraken.

Lost Password