Zorg dat je door je apps niet door je internetbundel heen bent

Zorg dat je door je apps niet door je internetbundel heen bent

Verschillende populaire apps als WhatsApp, Facebook of YouTube zorgen ervoor dat je snel door je internetbundel heen bent. Hoeveel MB verbruiken deze apps daadwerkelijk? In dit artikel geeft Simyo tips om minder tot geen MB’s te verbruiken van je internetbundel.

Facebook

Social media apps als Facebook verbruiken veel MB’s door de video’s en foto’s. Of je deze bestanden nu wel of niet bekijkt, toch worden ze wel geladen. Door in te stellen dat video’s niet meer automatisch worden afgespeeld, bespaar je MB’s. Bij Instagram en Facebook is dit mogelijk bij instellingenmenu van de apps.

WhatsApp

Met WhatsApp kan je gratis berichten, foto’s, video’s en gesproken berichten sturen. Door het versturen van foto’s en video’s verbruik je veel MB’s. Door in de app bij de instellingenmenu in te stellen dat je de bestanden niet automatisch wil downloaden, bespaar je MB’s.

YouTube

Video’s streamen kost de meeste MB’s. Mocht je toch willen streamen, doe dat dan via wifi of niet via HD. Uitzetten van HD kan via instellingenmenu van YouTube. Deze hoge resolutie verbruikt namelijk meer MB’s dan lagere resoluties. Hieronder zie je hoeveel MB het streamen van een video van tien minuten in verschillende resoluties ongeveer kost.

Spotify

Afhandelijk van de kwaliteit van het liedje, kost streamen al 5 MB. Hoe hoger de afspeelkwaliteit, hoe meer MB’s je verbruikt. Je kan in het instellingenmenu van Spotify bepalen welke kwaliteit je streamt. Voor 10 euro per maand heb je Spotify premium en kan je offline muziek luisteren.

Google Maps

Tegenwoordig gebruiken veel mensen hun smartphone als navigatiesysteem. Door het laden van de wegenkaart verbruik je MB’s. Download de kaart de wegenkaart van tevoren en verbruik geen MB’s.

Internetbrowser

Het laden van een fotowebsite kost relatief veel MB’s. Bij nieuwswebsites is dit niet het geval. Sommige browsers, zoals Chrome, hebben een databesparende modus die je via het instellingenmenu van de app activeert.

Verminder dataverbruik met wifi

Naast de apps kan je ook op een andere manier je dataverbruik vermidneren. Tegenwoordig is het aantal openbare wifi-netwerken snel gegroeid. Steeds meer cafés, openbare plaatsen en treinstations hebben een openbaar wifi-netwerk. Je verbruikt dan geen MB’s van je internetbundel. Ter aanvulling is de app WiFi Map voor Android en iOS een handige assistent. Deze heeft een database van wifi-netwerken van openbare plaatsen die bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Ook weet WiFi Map van sommige van deze netwerken het wachtwoord, zodat je via zo’n netwerk tóch kunt internetten.

Sluit apps

Sommige apps verbruiken MB’s terwijl je de app zelf niet gebruikt. Dit komt omdat een app niet afsluit als je na het gebruik teruggaat naar het startscherm. Deze app kan dan op de achtergrond tóch MB’s verbruiken. Zonde, want dit voorkom je door ze helemaal af te sluiten. Je bespaart dan niet alleen MB’s, maar de batterij van je smartphone gaat langer mee en je telefoon is sneller in gebruik. Drie vliegen in één klap!

Op een iPhone sluit je een app door snel achter elkaar twee keer op de knop onder het scherm te drukken. De telefoon toont dan een overzicht van apps die aan staan. Deze zet je uit door de apps naar boven te vegen. Bij een Windows Phone hou je de terugknop ingedrukt. Er verschijnt dan een overzicht van actieve apps.

Veeg de app die je wil afsluiten naar beneden om deze écht af te sluiten. Met Android-smartphones is het iets ingewikkelder. Apps kunnen dan, ook als je ze in het multitaskscherm afsluit, MB’s verbruiken. Ga in het instellingenmenu van je smartphone naar de apps-sectie. Onder ‘actieve apps’ druk je op de app die je wil afsluiten. In het scherm dat verschijnt sluit je de app handmatig.

Gebruik 3G in plaats van 4G

Gebruik jij Flex 4G? Overweeg dan om, als je MB’s bijna op zijn, 4G-internet tijdelijk uit te zetten. Met 4G is de kans groter dat je meer MB’s verbruikt dan met 3G, omdat data sneller laadt. Ook laad je video’s met 4G in een hogere resolutie dan in 3G, wat meer MB’s kost. Je schakelt 4G uit in het instellingenmenu van je smartphone onder ‘Mobiel netwerk’. Let op: hiermee zet je de Flex 4G-bundel niet uit, maar zet je de mogelijkheid wel uit op je telefoon. In het instellingenmenu van je telefoon kun je 4G-internet op elk moment weer inschakelen.

Toch MB’s bijkopen? Dat kan dat bij Simyo.

Lost Password