Bepaal je dataverbruik

Bepaal je dataverbruik

Bij het aanschaffen van een abonnement selecteer je ook de beschikbare data bij de bundel. Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder data, want we gebruiken het internet regelmatig met onze mobiele telefoon. Alleen is het erg bepalend waar je het internet voor gebruikt. De ene soort applicatie of toepassing vraagt weer meer data dan de andere. Je kan wel veel op je mail zitten, maar dat vraagt een andere hoeveelheid data dan als je veel video’s kijkt of aan het gamen bent. Gelukkig bieden steeds meer providers de mogelijkheid een inschatting te maken van de data door middel van een adviestool. Zo kunnen gebruikers een abonnement afsluiten die goed aansluit bij hun gebruik.

Meerdere activiteiten

Wanneer je de adviestool opent, sta je er versteld van voor hoeveel soorten doeleinden data nodig is. We gebruiken ons toestel eigenlijk zonder hierbij stil te staan. Mocht je een fanatieke gebruiker zijn, dan merk je dat wellicht aan de rekening of als je een melding krijgt vanwege het bereiken van het limiet. Enkele onderdelen en activiteiten waarop je het gebruik kan aangeven zijn surfen, informatie-apps, communicatie als e-mail en whatsapp. Andere opties zijn games, muziek streamen, video streamen en uiteraard sociale media.

Het gewenste gebruik

De eenheid waarop de hoeveelheid data wordt bepaald is ook per onderdeel anders. Voor sommige opties is het aantal minuten bepalend, voor andere onderdelen het aantal berichten. Maar meestal geef je het gebruik aan in aantal minuten. Geef een schatting aan en als je daar niet uitkomt kan je altijd nog de hoeveelheid opgeven waar jij gebruik van zou willen maken. Wat je nu gebruikt, hoeft natuurlijk niet aan te sluiten op je wensen. Gebruik en behoeften kunnen altijd veranderen en daar spelen providers net zo goed op in. Bij sommige abonnementen is het zelfs mogelijk deze binnen het contracttermijn nog te wijzigen.

Check bij de instelling of online

Mocht je liever wel je huidige gebruik willen aanhouden, dan bieden veel smartphones en providers ook daar informatie over. Online vind je gelukkig veel tips over hoe je jouw dataverbruik kan nakijken. Zo kan je in je eigen smartphone goed nagaan hoeveel data je gebruikt en ook met welke apps. Dit is meestal terug te halen via de instellingen. Mogelijk dat je zelf daar wel een beeld van hebt. Zo weet je vast dat je vaak video’s kijkt of gebruik maakt van sociale media. Of als je juist vaak bezig bent je e-mail bij te werken voor je werk. Controleer hoeveel gigabyte er bij jou doorheen gaat en zoek daar een geschikt abonnement bij.

Een gepast abonnement

Het kan ook geen kwaad om altijd even na te gaan hoe jouw gebruik werkelijk is. Hiermee controleer je ook of jouw abonnement daar nog goed bij past. De aanbiedingen voor onbeperkt internet bestaan sinds een paar jaar en mogelijk zijn dit soort abonnementen veel gunstiger. Of je hebt juist te veel data in je pakket. In dat geval is het zonde als je daar maandelijks geld voor uitgeeft. Bekijk dan in je instellen of via de internetadviestool welk aantal GB of MB past bij jou, om een geschikt abonnement af te sluiten. In beide gevallen kan dat leiden tot een besparing in je portemonnee, waar je weer heel veel anderen dingen voor kan doen.

Lost Password