Nieuwe Europese regulering voor traditionele en OTT providers

Nieuwe Europese regulering voor traditionele en OTT providers

De Telecom commissie van de Europese gemeenschap gaat nieuwe regels voorstellen voor het gebruik van de zogenaamde “Over-The-Top” (OTT) telecommunicatie services zoals Skype, Facebook en WhatsApp. Door invoering van deze nieuwe reguleringen hebben de aanbieders van deze applicaties te maken met dezelfde regelgeving die ook voor de providers van toepassing is.De verwachting is dat deze nieuwe regelgeving in de herfst (september) al geëffectueerd zullen worden.

Privacy beleid

Met de aanpassing van deze wetgeving wil de Europese Telecom commissie de OTT providers (internet communicatie bedrijven) dwingen om tegemoet te komen aan een strikt privacy en beveiligingsbeleid. Zo zal voor de gebruikers van deze applicaties dezelfde voorwaarden moeten gelden en moeten gebruikers eenvoudiger informatie kunnen delen zonder dat zij gebruik moeten maken van externe services.

Oneerlijke concurrentie

Enkele grote providers zoals het Franse Orange, het Duitse Deutsche Telekom AG, het Spaanse Telefónica SA en het Nederlandse KPN hebben geruime tijd bij de Europese commissie aangedrongen op het aanpassen van deze regelgeving. Hierbij was het streven om de huidige regulering zodanig aan te passen dat zij ook voor internet communcatie bedrijven zouden gaan gelden. De providers hadden hiervoor hun strategische focus vooral gericht op applicaties zoals Skype, FaceTime en Whatsapp. Vooral omdat deze bedrijven “parasiteren” op de investeringen van de grote telecom bedrijven is een doorn in het oog van deze providers. Door de implementatie van de nieuwe regelgeving kunnen de grote providers bijvoorbeeld voorwaarden stellen aan het gebruik van deze applicaties en kunnen zij kosten doorberekenen aan de OTT providers bedrijven zoals Facebook, Microsoft, WhatsApp en Apple. In het voorstel van de Europese Telecom commissie wordt hierom gesproken over de zogenaamde additionele kosten.

Additionele kosten

Naast de vereisten voor privacy zullen de OTT providers die hun gebruikers laten verbinden middels een traditioneel telefoonnummer, geconfronteerd kunnen worden met administratieve kosten. De hoogte van deze administratieve kosten zullen in de per lidstaat vastgesteld dienen te worden. Zo zal in Italië de administratieve kosten kunnen oplopen tot ongeveer 0,2 procent van de jaarlijkse omzet van de OTT providers.

Gelijkstellen traditionele en OTT providers

De Europese Telecom commissie heeft hierbij vooral gekeken naar de het het toegenomen belang van online spelers die gelijkwaardige services aanbieden als die van traditionele communicatie services. Vooral het gebruik van deze OTT services zoals FaceTime, Skype en WhatsApp als functioneel alternatief voor de traditionele telecommunicatie services zal volgens de Europese commissie belast moeten worden. Door de aanpassing van deze regelgeving wil de Europese commissie dat de OTT providers ook investeren in het Europese telecomnetwerk, kunnen consumentbelangen beter beschermd worden en voorkomt men oneerlijke concurrentie tussen de traditionele providers en de OTT providers. De invoering van een nieuwe regelgeving waarmee traditionele providers en OTT providers gelijk worden gestel is zeer begrijpelijk. De vrees bestaat echter dat de consument via verplichte abonnementen of de aanschaf zogenaamde beltegoeden voor deze kosten moeten opdraaien.

Lost Password